stół

Obecnie wieczerza wigilijna jest postna ale za mało obfita i urozmaicona. Natomiast menu wigilijne całkowicie odmienne w zależności od regionu. Oczywiście zależy od przyjętego zwyczaju, od rodzinnych tradycji kulinarnych i wypróbowanych przepisów. W dużej mierze zależy od upodobań domowników. Ale mimo to na każdym wigilijnym stole powinny się znaleźć tradycyjne typowe potrawy wigilijne, chociaż maja wiele odmian.

Najczęściej jest to barszcz grzybowy, który jet z uszkami. Zawsze powinna być potrawa z kapusty najczęściej jest to kapusta z grzybami albo pierogi. Na stole wigilijnym bardzo ważne są kasze, która uprażona jest z dodatkiem suszonych śliwek najczęściej podawana na Podlasiu. W wigilijnym jadłospisie bardzo dużo miejsca zajmują ryby oraz śledzie które przyrządzone są w różny sposób. Obecnie w wielu domach ryby są podstawowym pożywieniem. Obecnie na stole wigilijnym nie brakuje kruchych ciasteczek i deser z maku utarty z miodem, żółtkiem i z dodatkiem rożnych bakalii.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *