stół

Wigilia była bardzo pracowitym dniem gdzie gospodynie bardzo się spieszyły aby zdążać z wszystkimi potrawami. Przed południem kończono wszelkie prace związane z obrządkiem gospodarstwa. Kończono przyprawianie wszelkich potraw. Bardzo dawno temu w ubogich domach jak również i bogatych układano snopy zboża. Snopy zboża umieszczano w rożny sposób, kładziono pod stołem, wieszano pod sufitem ale najczęściej stawiano każdy snop w rogu.

Natomiast na Ziemi sądeckiej rozpościerano słomę na całej podłodze i siadano na niej do wieczerzy. Słomianymi krzyżami ozdabiano obrazy i wieszano na ścianie. Czyniono to na pamiątkę stajenki w której narodziło się dzieciątko Jezus. Natomiast w trosce o dostatek, urodzaj i pomyślny przebieg prac gospodarczych w zbliżającym się roku obwiązywano stół powrósłami ze słomy. Także pod sufitem wieszano wierzchołki ścinanych jodeł. Jeśli nasza izba była ładnie przystrojona wtedy tym większe dostatki i pomyślność spływała na dom. Najczęściej dorosłe córki stroiły dom co miało przynieść im powodzenie.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *